konsertprogram

Anna och Miriam har flera olika program med tidig musik och folkmusik; gemensamt för dem är att kvinnliga musikskapare står i centrum.

skånska spelkvinnor

Riksspelmansduon Anna Rynefors & Miriam Andersén presenterar ett projekt med kvinnliga upphovsmän och musikutövare i centrum. Med gemensamma krafter tar de sig an utmaningen att hitta sina föregångare: de skånska spelkvinnorna. I detta programt bjuds på berättande såväl som musik. Här lyfts de kvinnliga musikutövare fram som duon letat fram genom efterforskning i arkiv och samlingar. Spännande öden, muntra ögonblicksbilder och mycket musik samlas i duons skattkista av skånska godbitar. Låtarna de funnit ställs sida vid sida med egenkomponerat material och låter dansanta instrumentallåtar stå i kontrast till finstämda visor och koraler. Duon är aktuella med sitt första gemensamma album där 14 skånska spelkvinnor presenteras.

HELIGA KVINNOR I MUSIKEN

Ett program med enbart andlig musik. Helgonen Hildegard av Bingen och den heliga Birgitta var bägge stora visionärer och inspirerade diktare. Icke namngivna systrar i klostren Vadstena och Las Huelgas i nuvarande Spanien komponerade och sjöng till Jungfru Marias ära. Samtidigt fick folklig andlighet här hemma ett eget uttryck i legendballader och sirliga koralmelodier.

koraler i folkton

För länge sedan, innan det fanns orglar i alla kyrkor, levde koralerna sitt eget liv på landsbygden. I Skåne sjöng man långt in på 1800-talet efter ”gamla boken”, dvs 1695 års psalmbok, och melodierna smyckades ut med extra toner och drillar så att de med tiden allt mindre liknade sina ursprungliga versioner. Men de älskades och sjöngs av hjärtans lust, både i kyrkan och till husandakt. Vi framför deras ”folkpsalmtoner” i egna arrangemang och drar en brudmarsch eller polska där det passar!

BLAND VIKINGAR OCH SKALDKONOR

Vikingarnas värld var full av poesi. Asaguden Oden var både krigets och skaldekonstens gud. Men bilden av vikingatiden som de äventyrliga och våldsdyrkande, skäggprydda männens tid håller på att förändras: den senaste forskningen visar att även kvinnor var krigare och upptäcktsresande, skalder och ledare. Många kvinnor behärskade konsten att smida rim och en kvinna tycks ha varit hovskald åt själve Harald Hårfagre: Jorunn Skaldemö var en av den nordiska skaldekonstens pionjärer. Denna konsert väcker liv i Nordens äldsta sånger som bevarats i runskrift på Rökstenen och Karlevistenen, skaldkonor och sagohjältinnor får komma till tals och vikingarnas musikaliska ljudvärld lockas fram med lyror, pipor och kohorn.